top of page
Obrázek autoraBC Trade House

Bravčová masť v sebe ukrýva zdravé tajomstvá...


Pri slovnom spojení bravčová masť sa väčšine z nás vynoria také pojmy, ako cholesterol, alebo infarkt. Túto rovnicu máme v sebe zakorenenú tak hlboko, že ju nedokázali vyvrátiť ani stále častejšie sa objavujúce vedecké práce, ktoré vyvracajú tieto klamlivé tvrdenia...

Pri zabíjačke sa využíva takmer všetko. Okrem domácich mastných špecialít si zaslúži pozornosť aj bravčová masť. Ukrýva v sebe zdravé tajomstvá a pri tom nemusí stále končiť len na tanieri.

Aká je bravčová masť naozaj?

1. Masť je tradičná.

Poznáme ju už celé storočia, keď bola ešte masť hlavným zdrojom tuku pri varení a pečení v mnohých štátoch. Bola považovaná za tak isto cennú surovinu, akou je napríklad bravčové mäso. Boli časy, keď sa majetok zemepánov meral počtom sudov plných bravčovej masti a na trhoch sa vymieňal za drahé kožušiny.


2. Masť je zdravá.

Masť má približne 48% nenasýtených mastných tukov, 40% nasýtených tukov a 12% polynasýtených tukov. Práve nasýteným tukom sa v minulosti pripisoval podiel na tvorbe cholesterolu a vzniku kardiovaskulárnych chorôb, čo poznatky posledných desaťročí vyvracajú. Omnoho podstatnejší je vzájomný pomer týchto tukov a ich vyvážená konzumácia. Bravčová masť má veľmi pozitívny pomer týchto tukov. Tvorí ho pre náš organizmus veľmi prospešná olejová mastná kyselina (znižuje hladinu cholesterolu), linolová mastná kyselina (omega 6) a linolenová mastná kyselina (omega 3). Paradoxne, štúdiá potvrdili, že deti s nízkym obsahom tukov zvyšuje tvorbu triglyceridov, čo je rizikový faktor pre srdečné ochorenia. Najviac tuky sú lepším zdrojom energie, než cukry a pre to by mali tvoriť až 35% denného príjmu energie. Bravčová masť účinne zbavuje naše telo ťažkých kovov. Pomáha pri pľúcnych ochoreniach a lieči obličky. Už naše babičky používali bravčovú masť na účinný boj proti hlistám a iným parazitom. Bravčová masť sa používa od pradávna v ľudovom liečiteľstve pri mnohých ďalších nemociach: bolesti kĺbov, zubov, pri zraneniach kostí, nachladení , detskej kolike, proti ekzémom a ktovie čo všetko ešte.


3. Masť je prírodný produkt.

Narozdiel os výroby margarínov, výroba masti nie je žiadný chemický proces. Masť nepotrebuje žiadne dochucovadlá, farbivá, ani stužovače. Paradoxne práve na obaloch margarínov nájdeme symbol srdce a piktogram fitness štýlov, zatiaľ, čo na masti sa usmieva len ružové prasiatko. Škoda.

Podľa niektorých názorov je výroba masti enviromentálne dlhodobo udržateľná narozdiel od výroby rastlinných olejov, pri ktorých sa pri pestovaní spotrebuje enormné množstvo hnkiva a pesticíd. Transkontinentálne presuny komodít na ich výrobe zase zanechávajú výrazné uhlíkové stopy na našej planéte.


4. Masť je všestranná.

Narozdiel od iných tukov na varenie, ako je olivový olej, masť nemá výraznú chuť. Vďaka neutrálnej chuti a vôni, optimálnym fyzikálnym vlastnostiam sa masť dá použiť na varenie, pečenie, v studenej kuchyni, fritovanie i vyprážanie. Masť naopak pridáva do pokrmov bohatú hĺbku chutí a necháva vyniknúť chuť pôvodnej suroviny. Masť je výnimočná hlavne pri pečení sušienok a pečiva, stále častejšie je uprednostňovaná mnohými pekárenskými spoločnosťami pred olejom, alebo maslom.


5. Masť má vysoký bod prehriatia (Smoke Point).

Tepelný bod prehriatia je teplota, pri ktorej sa tuk takzvane prepečie. Tento je pri bravčovej masti na úrovni 182 ° C (maslo 177, olivový olej 160, kokosový olej 177). Práve táto vlastnosť predurčuje masť ako vhodné médium n dlhodobé smaženie.Pri prepálení olejov sa tvoria karcinogénne látky a zároveň to spôsobuje, že jedlo má trpkú a pripálenú chuť.


6. Masť je lacná.

V porovnaní s iným tukom na varenie, ako je maslo, kvalitný olivový olej alebo kokosový olej, je masť jedným z najlacnejších tukov. Ak sa rozhodnete pre domácu výrobu masti, bude jeho cena ešte výrazne lacnejšia. Návod ako si vyrobiť domácu masť nájdete veľmi jednoducho na internete.


7. Masť je lokálna.

Sotva by sme mohli predpokladať, že v našich končinách nájdeme lokálny palmový, kokosový, olivový alebo bavlníkový olej. Bravčová masť je takmer vždy lokálna, v najhoršom prípade môže pochádzať z okolitých štátov.


8. Masť je síce iba masť, ale zase vždy rovnaká.

Rastlinné oleje môžu mať rôznu kvalitu a nikdy nemôžeme mať istotu a akej kvalite ich kupujeme. Napríklad olivový olej sa predáva v rôznej cenovej hladine od najlacnejších výliskov, až po neskutočne drahé najkvalitnejšie oleje. Podobne je to aj s margarínom. Pri bravčovej masti máte 100% istotu, že kupujete masť.


9. Masť je bohatá na vitamín D.

Vitamín D, ktorý sa v našom tele tvorí pod kožou pri pôsobení slnečného žiarenia, môžeme rovnako získať aj s konzumáciou masti. Tá obsahuje približne 1 000 IU v jednej lyžici. U prasiat, ktoré majú prístup k slnečnému žiareniu, sa vitamín D ukladá vo vrstve podkožného tuku, a tak je masť z takýchto prasiat druhým najväčším prirodzeným zdrojom vitamínu D hneď po tresčej pečeni. Okrem vitamínu D nájdeme v masti i vitamín A, E.


10. Masť je dobre skladovateľná.

Masť vydrží celé mesiace, nie je ani nutné masť skladovať v chladničke. Postačí Vám studené a tmavé miesto a to všetko bez jediného éčka vo výrobku. Naviac masť samotná slúži ako konzervant pre mäso a mastné výrobky.

 

zdroj:internet, dobramast.sk

182 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

MYSTERY BOXY

Kommentare


bottom of page